virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

837 D Södra behöver förbättras ...

Mer om Södras betalda utspel för största maskintypen i gallring.

Hittills har jag bara hört utryckta tveksamhet omkring Södras utspel efter Henning Gustafssons undersökning av utförande i gallring efter Malwa och John Deere.

Vid bedömning av resultat behöver det noteras att förare på Södras stora gallringsmaskiner också skulle köra båda Malwamaskinerna. Deras erfarenheten låg en tid tillbaka på Malwamaskinerna. Detta urval tillsammans med mycket annat gör att slutresultatet behöver nyanseras. Det är som att låta samma förare köra test med både formel  1 och rallybil. Detta förfarande propsade Skogforsk också skulle tillämpas när de testade Fiberdrive och Valmetdrivaren. Då snabbutbildades Valmetföraren till att köra Fiberdrive.!!!!

Det finns också anledning att reagera för att JD maskinen hade flerträdshantering. Detta utfördes på nära en tredjedel av träden. Detta kunde använts även på Malwa på denna klena gallring med 0.04 m3/stam i medeltal. Varför det inte gjordes kan bara undras.

Redan från början så hamnade Malvan i klenare provytor. 0.038 mot 0.043 för Södras ditsända JD maskin (=12% klenare träd) . Det blev då följden för Malwan att hantera fler stammar vilket är naturligt med liknande förhållande.

Det jag ännu inte fått bra svar på var att båda maskinkoncepten skulle lämna samma gryndyta (stamförhållande) kvar per ha i beståndet. Eller med andra ord, det skulle vara samma beståndsförutsättningar efteråt för båda maskinkoncepten. Följaktligen skulle inte fördelen med smalare stickväg och mindre maskin kunna ge sina fördelar i värdefullare bestånd efteråt. JD maskinen gallrade ändå ca 7% hårdare och hela 43% av gryndytan tog den ut.

Notera i bilden de tre klart grövre medelbestånden förJD

 
Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: