virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

9 A Manuellkap. Kontrakt till redovisning.

Jag lovade den 14:e okt. kl 11 att nämna något om vad fel manuellkap innebär.

Jag valde som exempel Värögran för leverantörer, som får anses ha stora konsekvenser av fel manuellkap. (T.o.m. större än det jag visat eftersom listan är kostsamt svår.) 

  Vid träd med avsmalning 9 mm/m och runt 25 cm grovt, då blir förlusten jämfört med längd 494 cm för en stock på 373 cm drygt 20 kr.

Om man i stället valt 546 cm hade värdet blivit ytterliga drygt 7 kr högre. Följaktligen står ca 28 kr i värde på spel vid felaktiga manuellkap. En välkalibrerad skördare med rätt hydraultryck borde klara mesta delen av dessa summor på felfritt träd.

Det jag nu vill varna för är de förare som lättsinnigt väljer manuellkap, för att inte få korrigering i matning till längd strax före kap. Det kan också vara förare som överskattar/felbedömer egenskaper på trädet (mer om detta senare).

På denna värölistan vore det "förödande" vid krök på ca 10 m att börja med "maskinkörning till en 546:a och behöva komplettera med en 373:a i stället för två st 494:or. Ca 13 kr. Detta är ca 45 kr/m3. Det motsvarar ca 1/2 minut i maskintid (eller mer än halva tiden för hela trädets upparbetning med förflyttning). Om förnimmelsen av krök kommit före kap skulle troligen 2 sekunder räcka för att bedöma läget rätt och om besiktning av trädet på rot eller i fallet gjorts effektivt skulle förlusttiden halverats.

Varför sker dessa fel? Förr användes ett besiktningssystem som hittade 85% av dessa egenskaper före start av matning, men nu tränas inte besiktningen tillräckligt och stelbent prispress tillsammans med att "absolut ingen" kontrollerar momentet, så kör förarna medvetet (men även omedvetet) innekurvan här, med förluster på säkerligen 5 kr/m3 på hel avverkning (nära 10% av skördarekostnaden!!!!!!). 

Kan ni detta nu eller behövs mer?
Taggar: ATA, Bergs Timber, Derome, Mellanskog, SCA, STORA, SYDVED, Siljan, Skogforsk, Södra, Vida, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: