virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Dubbelspel ....

Dubbelspelet vi ser omkring prisutspelen på virke just nu är avslöjande.

En virkesköpare skriver i utskick först om oron för att nya sortiment konkurerar om skogsvaran, sen kommer: "Men redan nu går byggnationen otroligt starkt i hela landet och det har lett till ökat behov av sågade trävaror".

"Efterfrågan är hög" och "väldigt bra timmerpriser". "Avverka!"

Ändå har inte denna köpare offentligt höjt sina priser. Tjuv och rackarspel ser vi nu på öppen arena. Sannolikt "spelar" de med individuella premier.

Jag reagerar också på de dunkla påståendena som vissa köpare för fram. Storas virkesansvarige Klensmeden är tecken på dunkla metoder, när de inte anser sig behöva höja.

 Södras akuta virkesbehov har de dolts med andra "mjukare" ord.

Skogstidningars jämförpriser har orsakat möjlighet för virkesköpare att dribbla med premier i många år och skapat en falsk prisbild som helt förrått skogsägarna. Ändå skriver någon av dem med text som att de är riktvärde för vad slutavverkning ger i ersättning. Falsk varudeklaration!

Konsekvenserna ser vi nu! Köparna gör som de vill mot en splittrad skogsägarekår, med prisnivå som är på konstgjort låg nivå, vilket Södra prisar för att hålla ner sina sågverksförluster.

 (Jämför prisutspelen med eldistributörernas i syfte att tjäna egna pengar.)

Taggar: Derome, STORA, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: