virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

804 Södra behöver förbättras ...

Dagens skogstidning tar upp hur Östergötland nu domineras av bara två tröga virkesköpare. Både Holmen och Södra har olönsamma sågverk, men det är de som står kvar nu genom sin storhet och vinster på massaved och att de tidigare med matrisfub/fuskfub hållit nere förlusterna.

Inte ens Häradsallmänningen med försäljning på över 100.000 m3 virke om året ser möjligheter att få vettiga virkespriser numera. (Norrifrån finns ingen konkurens.)

Detta läge ser jag som en konsekvens av "allas krig mot alla", med alla till bud stående medel. De återstående nu är hjälpta av sin storlek, som kunnat tränga ut konkurrenter. Södras toleranta ägare har inte sett faran i att nu blir timmerpriserna dämpade på en lägre nivå, när två sågverksföretag som "förbyggt" sig dominerar.

Sannolikt kommer Holmen att hålla sig norrut och Södra slopar "marknadspremie" och blir i södra delen utan att det kallas kartellbildning. 

Holmen har numera m3to som måttenhet på timmer, men betalar inte högre pris för längre virke. Detta ger ingen kompensation för förlorad virkesvolym vid längre virke.

Ser någon av er mer problem i virkesmarknaden i förlängningen..... 

Taggar: Holmen, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: