virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

100 B SYDVED (Jubileumsnummer)

Föregående inlägg kan byggas på med hur virkesköpare utnyttjar resp.  skogsägaregrupp.

Hittar de en "färsk" skogsägare utan egna erfarenheter, så vet de att denne tror på det mesta inköparen säger. Inköparen har ju inte "några lik i lasten" hos den skogsägaren. Inköparen känner då att det är "jungfrulik mark". (Är du med i den gruppen så lyssna först på förre ägaren på gården eller grannar. Men bedöm alla förutsättningar noga eftersom en del skogsägare av gammal vana haft samma köpare i ett dussin år.)

Sydved gjorde en stor artikel om en "avancerad" person som de skötte allt i skogen hos. Personen ansågs krävande. Jag frågade personen efteråt om produktionsrapport och mätsedlar var kontrollerade på ett större antal punkter. Men denna avböjde att svara.

Köparna har lärt sig att se, när de har en ekonomiskt oberoende skogsägare framför sig, gärna med flera års ägande bakom sig. Detta är ju en grupp skogsägare som vant sig vid att lita på alla sorters inköpare. Skulle något fel ändå upptäckas så bjuder "bolaget" på lite markberedning, så blir det tyst.

Jag har sett fall där köpare även på andra företag "läst av" den låga kunskapen hos etablerade skogsägare, som t.o.m. spelar ett högre "ihåligt" spel, som köparen genomskådat och efteråt utnyttjat, där företaget sen som råttor på bordet försett sig vid avverkning. Efteråt har de generat skogsägaren på flera grava sätt och försvårat för den vid försök till rättelse. Flera har jag nämnt och fler kommer det troligen att bli.

Att se hur virkesköpande företag med alla tänkbara skäl att visa sin goda moral, ändå beter sig på avverkningar/arbete så det sagda faller platt till marken.

Några som utmärkt sig har ni här; ATA, Derome, Holmen, SCA, Siljan, Mellanskog, Weda, Stora, Sydved, Södra, Vida, Fegen, Maa m.fl.

Taggar: ATA, Derome, Holmen, Maa, SCA, STORA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: