virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

B Nyhet...

Fortsättning på förra inlägget;

Ni bör fundera över varför "god metodik" inte hållits vid liv i skogs och virkesbranschen. Nyligen fick Vida Land Skogsbruk att lansera en stor artikel om revolutionerande möjlighet att öka virkesvärdet genom lumpning. Denna teknik var känd redan på 60-talet.

Tänk om miljonerna användes lika mycket för att upprätthålla kompetens. Har mänskligheten tappat förmåga att lösa problem utan "tekniska" lösningar? Ironisk undrar jag om det snart måste sättas en rigg med datortomografi på skotarens grip för att hitta stockar som är kvistningsvrak eller har för stora rotben, eftersom det "dräller" av detta i massaveden och timmer och varken förare i skördare eller skotare tycks se......

Uppenbart lönar det sig för part att låta bli att göra en åtgärd som kostar 20 öre/m3 men kunde ökat virksvärdet 2 kr/m3 (ca 100.000 kr/år/maskin). Det allvarliga är att vid fråga till ex. förare, så har de inte sett det som sin uppgift eller så menar de att de hinner inte.

En avgörande orsak är att skogsföretagen pressar entreprenörer och entreprenörer läser avtal så att det som inte står där, det görs inte. Arbetsledaren har för låg kunskap och ännu vanligare kan det vara att de inte stör relationen med entreprenören med sådant som skogsägaren "kan ta" de negativa konsekvenserna av. (Finns kunskapen hos dessa att sen se detta?)

Taggar: Vida;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: