virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

773 Södra behöver förbättras ...

Södra använder "affärsmässighet" som orsakar att skogsägare bedras, stadgar inte följs och Södras egen Uppförandekod nonchaleras. Detta är något för förtroendemännen att notera och förändra.

Södra skriver i Södrakontakt genom Magnus Nykvist, Patrik Anderchen och John Carlsson felaktigt omkring stampris att;

1 Trädet betalas efter sin kvalitet. Eftersom det är gran som dominerar och det på det trädslaget inte förekommer någon kvalitetspremiering är påståendet osanning (lögn). Tätvuxen gran premieras inte mot "pattagran".

2 De skriver att betalningen inte påverakas av hur Södra apterar stammen. Även detta är fel! Om kalibrering är så bristfällig som upptäckts, så kan volymen bli tämligen fel. Inställda värde i datorn tyder på ofullständig finnish.

- Även mängden "ej sågbart/massaved" över 14 cm visar sig påverkas av apteringens uppmärksamhet på diverse påverkande egenskaper. En missad krök orsakar värdeförlust ofta över 300 kr/m3. Anmärkningsvärt är att priset på granmassaved för en krokig massavedsbit (över 14 cm) alltid är minst 35- 50 kr lägre än vanligt massavedspris.

3 De skriver även att "betalning sker för hela trädet utan vrak och övermål". Även detta måste vara betydande fel, eftersom prissättningen är förklarad så här, att medelpris för vanliga avverkningar i området ligger till grund för m3fubpriset. Följaktligen har priset mer eller mindre "nivålagts" med de brister och andra omständigheter som påverkat priset. Även felaktiga längdval.

- Följaktligen måste "Södrareklamen" ifrågasättas för stampris. Prisnivån ska i normalfallet vara lika mot prislisteaptering. Så för leverantörer är det bara snabbare redovisning och betalning som är en fördel.

Fortsättning följer.....

Taggar: Södra, stampris;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: