virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

773 B Södra behöver förbättras ...

Fortsättning;

Södra använder "affärsmässighet" som orsakar att skogsägare bedras, stadgar inte följs och Södras egen Uppförandekod nonchaleras. Detta är något för förtroendemännen att notera och förändra.

Södra skriver i Södrakontakt genom Magnus Nykvist, Patrik Anderchen och John Carlsson en del felaktigt omkring stampris;

4 Södra gillar inte att deras låga pris för "icke sågbart/massaved) över 14 cm blir så "exponerat". Det är ju 35-50 kr lägre än massavedspris. Enligt nämnt medeltal är denna mängd icke sågbart nära 15% av avverkningsvolymen. I senaste Södrakontakt gör de en "trollkonst" genom att exemplifiera priset för "icke sågbart" med påslag 20 kr för dubbelcertifiering, med följd att grova "massavedspriset bara ser ut att vara 15 kr lägre än vanligt barrmassavedspris. Detta framstår som tydligt exempel på hur låg transparensen är omkring Södras information.

5 Frågor är ställda till några av ovan nämnda. Bl.a. när lumpning vid korta virkesfel görs. Men inget svar, vilket borde tyda på att Södra hellre vill ha massaved då. (Jag återkommer om svar anländer.)

 6 Eftersom det från flera håll klagas på den stora mängden massaved efter Södra så har det frågats om vilken massavedslängd  som väljs vid ex. enkelkrök som motiverar massaved. Södra vill inte svara. (Värö behöver massaved i sommar.)

7 Södra skriver att skördarna är kontrollerade av VMF. OBS att det är uteslutande egenkontroll med viss subjektiv möjlighet hos personalen att få bättre värden. En entreprenör som riskerar problem om mätningen är fel, får skäl att lyfta värdena. (Med känt mönster så tyder inget på att Södra är bättre än Holmen, där kvalitetssäkrad skördare avverkade hos skogsägare med synnerligen dåliga mätresultat, men uppgiften till VMF då var att maskinen reparerades.) 

Taggar: Södra, stampris;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anonym
skriven :

Jag liksom många andra kallar detta för PARTSMÄTNING det dom håller
på med vid skördamätning!!