virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

123 Fiberdrive.....

Här skrevs nyss om markpackning.

På Elmia såg ni "gyttjebrottningen" som maskinföretag som visade sina stora maskiner orsakade. Spårbildningen var enorm. Ändå var lasten allt från obetydlig till tom maskin.

De största maskinerna var på ca 55 ton med last och utrustning. Inse vilken total markpackning som blir följden genom dessa "lokomotiv". Trycket per cm2 är flera gånger större än på mindre maskiner. Stora maskiner pressar jorden som med domkraft på stora ytor. Jorden blir ogenomsläpplig för vatten och död i många år.

Jämfört vi marktryck med prototypen Fiberdrive så var trycket då halverat en gång till.

Fiberdrive med sin unika nivellering och band gjorde den framkomlig i bärighet där andra fick stanna eller risa med stor kostnad. Jag såg där maskinen kört ca 300 m3 virke på torvjord i april utan risning och spåren var någon dm. Föraren sa att hade vi velat skydda marken kunde vi varit ännu mer skonsamma genom att kört i nya spår jämnt. Med sin nivelleringsmöjlighet på 90 cm fanns ju inga hinder. Snarare var stubbar och enstaka stora stenar fördelar eftersom där inte orsakades någon nersjunkning.

Långa potthål som andra maskiner orsakar när ett hjulpar går upp på stubbe och förflyttar vikten avlasten till motsattsida, det blir inte följden med Fiberdrive.

Varför investeras inte i minskad miljöförstöring genom Skogforsk som tagit på sig rollen som utvecklare? Varför svek Skogforsk Fiberdrive trots att de såg den tydliga potentialen vid test på den?

Varför ser vi inte att miljörörelsen stöttar goda initiativ på maskinsidan?

Taggar: Fiberdrive, Skogforsk;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: