virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Lättsinne.....

Jag läser ett yttrande från informationschefen på SCA Björn Lyngfelt. "Halvhyfsat virke körs in i ena ändan och ut kommer förädlad vara".

Innebär det äntligen, att SCA erkänner, att de gör en dålig virkestillredning hos skogsägare och i egen skog?

I så fall är det ett uppvaknande, som jag baserat på stor mängd virke efter SCA och väntat på reaktion länge.

Innerst inne tror jag att det är de för låga priserna, som de betalar för virket, som är orsaken. Får de billigt virke kan de ändå få en färdigprodukt som de är nöjda med. Inse att detta är förödande för vårt land, som innebär att inte bra Norrlandsvirke tas om hand med kompetens från första början. Detta skulle maskinförarna klara om ersättning och utbildning läggs på nivå för detta. 500 milj. till en miljard kr förloras årligen.

Nyligen fann jag att en utbildning på ca 15 minuter till förare kan ge ökat virkesvärde på 5 kr/m3. Det kräver sen en "trimning" på förarens kunskap och något uppgift mer. Där detta provats visar det sig att det under ett halvår kan väl kompenseras med mindre än 1 kr/m3 i ersättning. Därefter blir trimningen minimal. Detta är ca 200.000 kr i rent netto runt en slutavverkare som kör 50.000 m3/år. Dessutom mer värdefull plank.

Varför är det ingen maskingrupp som tar detta initiativ. Varför väcks inte förslaget genom någon förtroendeman i kooperationen? (Är det som på SCA, där man anser att det behöver inte vara bättre för SCA och inga skogsägare "slår näven i bordet"?)

Taggar: ATA, Derome, Holmen, SCA, STORA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: