virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

751 B Södra behöver förbättras ...

Förra inlägget som syftade på ekonomiske experten Sune Håkanssons debattinlägg, där nämns i punkt 2 om Södras försök att ha grepp om billigt virke i lågkonjunktur (ännu mer prissänkande). Det är ex. förvaltningsuppdragen som Södra (och andra) skriver med skogsägare, i syfte att Södra föreslår skötsel och åtgärder. I många lägen har dessa fastigheter fått avverkat även när priserna varit lägre. Köparen säger ofta att just då kan de få områdets bäste entreprenör i stället. Vad hjälper vinst på 10 kr/m3 mot 20-40 kr lägre pris?

Sune misstänker att Södra har ont om virke just nu. Detta förefaller ha viss saklig grund. Ex. "partisk" aptering har ofta upptäckts under året. Entreprenörer signalerar att avverkningslagren är här och var små. I dagarna är flera maskiner som gått på Södra till salu på Blocket.

Södra har också gått miste om avverkningar eftersom de inte är öppna för redovisning med filer och utskrifter från skördare. Skogsägare vill ha förtroende för jobbet och kunna kontrollera vid behov. De vet att det mestadels bara är några minuters arbete att lämna detta. Men Södra vill ex. kunna flytta virke apterat på avverkningen efter en prislista, men under avverkning kunna ändra det till annat sågverk med andra krav. Detta ska inte skogsägare se.

 Köpare anser att det inte skogsägare kan kontrollera, "det har de inte ont av!

Personligen vill jag lägga till att Södra och andra köpare lovar före avverkning, att allt ska fungera på avverkningen, men när det är behov av kontroll efteråt, då vill de inte lämna uppgifter och de har för ofta försvunnit uppgifter. (Tänk på fallet med Weda.)

Taggar: Södra, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: