virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

7 Tänk på huvudstammarna...

Tänk på förra inlägget som visar att det kan bli 4.000 kr/ha i form av  mer skog kvar om inte Södra och andra får gallra på det utglesande sätt vi sett för mycket av.

Entreprenörer anser att 50 kr/m3 i merkostnad räcker någorlunda för att täcka merkostnad för mindre maskin. Vid uttag på 30 m3 per/ha skulle nämnda 4.000 kr/ha räcka till 130 kr/m3. Tänk efter nu, det blir ju värde över!!!!!!

Varför beter sig Södra med förtroendemän, förvaltningsråd, styrelse, tjänstemän och sin tekniska stab och andra på detta viset som ofta är fel för skogsägare, även om några varierande förutsättningar kan påverka uträkningen?

Jag skulle vilja köpa den gamla Fiberdrive, som med sitt nytänkande, med intelligenta helt nivellerande hjul och "tvätta den i för hett vatten" tills den krymper till knappt 2.5 m i bredd.

Troligen skulle bestånd gallrade med sådan maskin bli 3.000 kr/ha lönsammare och ha mindre markpackning vilket gör att det växer bättre av det skälet också.

En sådan maskin kan ju spara ännu mer träd eftersom den inte riskerar att en hjulsida går upp på stubbe och orsakar att lasten på motsatt sida slår mot stammar. Även om 5% av körsträckan görs med halva hastigheten vid behov för att lämna några extra värdefulla träd i stickvägskant, så kan försiktig förare rädda ännu mer virkesvärde och mer stående skog erhållas.

Är det ingen som kan tala om dessa möjligheter för Södras teknikfolk, som pressar ut skadliga maskiner i skogen. Ofta med följande ord från inköpare "dessa maskiner får du hos dig, det är vad vi kan erbjuda".

Taggar: Fiberdrive, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: