virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

6 Mota Olle i grind....

Forts för dig som kontrollerar virke;

På massaved har skett några förändringar i form av frikostigare bestämmelser. Ex. 2006 hade 10% röta börjat tillåtas i granmassaved. Ännu viktigare var att barrmassaved ökade rötmängden från 50 till 67% röta.

Sen har bränslesortimenten kommit och fångar upp vrak och sämre massavedsbitar och påverkar kvaliteten till det bättre.

Bränslesortimenten tar också något volymer från den klena delen av träden. (Även hela unga gallringar blir okvistad brännved eller grovkvistad.) Detta borde sänka massavedsmängden.

Prismässigt ser jag samtidigt, att prisfaktorn mellan grantimmer lägsta kval och barrmassaved var ca 1.5 på Södra. Lägsta kvalitet på tall var alltid sämre än massaved.

Idag med sammanslagna kvaliteter på gran är prisfaktorn mellan timmer och massaved över 2.0. Tall har minst faktor 1.4. Detta minskar massaveden betydligt.

Ni skogsägare som reagerar för stora massavedshögar numera, ni har sett "förfallet" i skogen. Högt tempo ger mer vrak på timmer, vilket skogsägare reagerar mer för. Då väljer apterarna att ta mer massaved för att inte riskera att öka vrakmängden och få "plikta".

Den ökade massavedsmängden är omotiverad och signalerar vart kvaliteten i skogen är på väg. Att vissa som analyserar, tror att det beror på auktoriteter i skogsbolagen, de riskerar åter att fokusera på resultat och mindre på orsak. Mekaniseringens skador borde nu ha planat ut. Och de ökade stickvägsbredderna borde minskat stamskadorna sista 25 åren.

Följaktligen borde inte den ökade mängden massaved, som vissa skogsföretag orsakar, bero på skogen.

Taggar: Holmen, SCA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: