virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

5 Mota Olle i grind....

Forts:

Ytterligare omotiverad anledning till sänkt kvalitet på virke är fördelningsaptering. Köparen vill ha vissa längder som oftast är långa. Detta uppfattar många förare legaliserar även felaptering vid kvalitet, för att få längre längd. Åtminstone blir datorns sökta längd för lätt accepterad, för att slippa backa tillbaka stammen. Eftersom många förare aldrig byter kvalitet på trädet, får aldrig datorn möjlighet att stoppa pågående överdrivna förlust för skogsägaren. Datorn utför då bara avsmalningsaptering.

Köpare hävdar att test visar att de 8 kr/m3fub, som betalas extra för fördelningsaptering är tillräcklig. Det baseras på datortest på skrivbordet, där datorn aldrig gör en kvalitetsövergång eftersom det kostar mer än inställd tillåten förlust. I skogen lurar föraren datorn att tro, att det är samma kvalitet från rot till topp.

Fördelningsaptering infördes av Skogforsk och har lanserats utan varning för hur den kan missbrukas. Nu har den sänkt virkeskulturen. Jag tror inte vd på Skogforsk ägnar en sekund åt problemet.

Holmen har dessutom fräckheten att bedra skogsägare genom att visa ett högre pris vid "första jämförelse" mot andra köpares lista, eftersom de har tillägget inbakat i priset. Dessutom siktar Holmen mot medellängder på 49-50 dm. Namnge gärna detta beteende??!!!!

Fördelningsaptering "orsakar" nästan samma längdfördelning på varje uppställningsplats för skördaren i beståndet. När tillåten förlust är över 3% (upp till nära 50% har förekommit, Derome) då försvinner virkesvärde för skogsägaren, som dessa inte anar. Redan 4% är förlust nära 30 kr/m3fub.

Taggar: Holmen, SCA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: