virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

A. Har du tänkt på....

TV berörde i ett program hur intressegrupper använder retorik, rykten och teknik för att nå egna gynnsamma positioner. Dynamit var ju tänkt som ett medel att spränga för goda ändamål. Att det även används för andra ändamål vet både du och jag. Att använda en teknik på onda sätt är egentligen omöjligt att motverka. Men moral och respekt för vad konsekvenser blir vid fel användning borde stoppa kloka människor från att skada andra. Du kan själv fundera på skadlig användning mot medmänniskor......

Aktivitet, klokskap och god kunskap på fler plan behövs för att fel användning ska motarbetas och framför allt inte löna sig.

Matrisfub/fuskfub är en metod som användes för att i stora drag räkna om avverkad m3to-volym till ungefärlig volym trä i en stock. Snart kom tanken, att metoden kan genom erfarenhet på stor mängd virke kunna få fram medelvärde för omräkning för resp. längd och grovlek även användas för enkel volymuppskattning för sortiment i mätningsliknande form. Men observera, endast om förutsättningarna är likvärdiga.

Uppenbart kom köparsidan på att om vi begär längre virke än vid den tidpunkt då normerna/matristalen togs fram kommer detta längre virke att apteras även i klart större avsmalning, men omräknas med tidigare låga omräkningstal. En vinst jämförbar med halva till hela skotningskostnaden på slutavverkning kunde köpare kalkylera med.

Hur kunde detta ske? Vad gjordes mot dessa felaktigheter?

Taggar: Derome, Matrisfub, SCA, SLU, STORA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: