virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Ineffektivt ?

Följande kan ni också fundera på.

"Den positiva tolkningen är att det finns en stor potential för trä, att börja använda trä i stället för andra material. Men då krävs att trä används ännu smartare, vilket kräver mer produktutveckling och marknadsföring. Med svag lönsamhet för sågverken skapas dock inte så mycket kapital för denna typ av investeringar", enligt Skogsindustriernas bedömning.

Sågverkens förmåga och intresse bedömer jag som lågt och det beror på att personalen på många sågverk är produktionsfolk som arbetar i en gammal kultur, som är lika förlamande för nytänkande, "genuin lönsamhet" mm som gamla "bruksmentaliteten". Det är en inskränkthet som inte är bästa grogrund för samarbete, god moral och kvalitet. Dessutom hierarki som bromsar.

Jag stödjer mig på ett jobb hos sågverksföretag som efter stormen Per provade att mäta in virke med skördaren. Den var inlånad från Finland så kulturen fanns i förarna och den korta tiden fungerade detta. I detta sammanhang ventilerade vi att deras egen entreprenör med en Ponsse skulle trimmas för samma ändamål. Entreprenören var med på noterna och även skogsägare engagerade sig. Vi talade om att en inköpare skulle lära sig att göra prisfiler och tillsammans med entreprenören optimera virkesvärdet både på uppdrag och rotposter genom värdeaptering och kontroll, som gör ekonomiskt rätt i varje träd och mindre apteringsstyrning genom "telefonorder".

Den person som hade skogskontakterna var inte kapabel uppgiften och lämnade sågverksföretaget något senare för att få ett chefsjobb på Södra.
Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: