virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

825 Södra behöver förbättras ...

Just nu har jag snickare på huset och panel skall bytas. Virket har tyvärr byggmästaren hämtat från hyvleri där Södra sågat virket. Bilden med den ogrundade brädan till höger och den intill som dessutom inte är rak, den visar hur skeva många panelbräder är. Se även i bilden vänstra del ännu fler där även några blivit krokiga. Sklevheten ökade närvirekt torkat lite ytterligare. Ca 20% får vid hell längd tvingas med risk för att de spricker mer på sikt. (Jag har en tidigare uppsatt panelbräda som spruckit väldigt allvarligt.)

Flertalet skeva panelbräder har givetvis tjurved (problemet nämndes här för några dagar sedan). Här faller Södra på eget grepp. Snickarna kommer att välja dessa skeva bräder där inte lång längd behövs och givetvis kommer en del att kasseras. Hur mycket har hyvleriet kasserat tidigare?

Snickarna berättade vid matrasten att Södras virke är sämre i genomsnitt och de värdesätter hyvleri som tar virket från sågverk med högre kvalitet. De menar det är så störande att behöva kassera virke.

När jag nämnde att Södras betalar lika pris för friskt, småruttet och krokigt, då nämnde en snickare/skogsägare att detta har folk protesterat mot på Södras möte, men Södra "pratar bort det". Förre sågverkchefen Håkan Svensson sa att K-RAUTA vill ha inte ha bättre virke.

Välj bort parter som förstör marknaden. Speciellt när det så uppenbart strider mot kvalitet och ekonomi.

 
 
Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: