virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

4 Tänk på...

Skogsbranschens påstådda förbättringar;

Tagit bort längdkorrektion.

Motiv: Enklare att se priset (siffrorna). Priset baseras bara på faktorn diameter och ev. kvalitet. Köparna begriper att de nu avstår att betala skogsägarnas kostnad, som i alla tider behövts för att få längre virke, för att kompensera för att längre virke ger klenare diametrar, volymförlust etc. OBS skogsägareproblemen kvarstår dock.

Konsekvens: Köparna behöver inte betala merpris för de ofrånkomliga kostnaderna som uppstår för att få längre längder (se ovan). Längre längder orsakar även fler krökar och då på längre stockar med större värde, där förlusterna ökar ännu mer.

Köparna begär mer men betalar mindre eftersom de begär allt längre medellängder.

Det är fullständigt i strid med all apteringsutbildning, sund affärsmetodik om köparen ska stå för de merkostnader som begärs, när längdkorrektionen slopas. Det bör ses som legaliserad stöld. "Bondfångeri" om säljare inte förstår detta.

Eftersom även denna prissänkning döljs genom att inköpare felaktigt påstår, att eftersom virket ofta betalas i matrisfub, så blir all volym betald. (Ni vet sen tidigare att matrisfub inte heller betalar all volym vid längre virke och här får skogsägaren inte heller betalt för kostnaderna som uppstår med längre virke.) Tillsammans är det dubbel lögn!
Taggar: Derome, Holmen, Matrisfub, SCA, SDC, STORA, SYDVED, Siljan, Skogsstyrelsen, Södra, Vida, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: