virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

4 B Tänk på...

Tillägg på förra inlägget omkring Skogsbranschens påstådda förbättringar angående borttagen längdpremiering;

Notera att trots verklighetens förhållande skriver ändå Stora i informationsblad till skogsägare följande bedrägliga:

1) "Prislistan är mer lättläst."

 Listan ser givetvis enklare ut (siffermässigt) eftersom längdkorrektionen är borttagen. Men det innebär att en nödvändig ersättning för värdesänkning vid aptering är borttagen. Det är som att ta bort varningsskyltar för en trasig bro för att det ska se vackrare ut men .........

 2) "Du får betalt för hela stockens volym. I en traditionell lista får du betalt

för toppcylindervolymen med längdkorrektion."

 Att hela stockens volym betalas är direkt fel. Enligt beräkningar på Skogforsk/VMF:s trädbanker som visar på förluster för grundpriser på ca 37 kr/m3 och med försiktiga premier blir förlusten nära 50-lappen. (Storlek som skördarekostnad.)

Förlusten beror dels på matrisfub, som inte kompenserar för konsekvenser för högre medellängd. Förlusten förstärks av att priset görs på den längre stockens klenare diameter och att inte enbart längre stockar utnyttjar timmerdelen, kvalitet, bästa anpassning mot fel etc. lika bra.

Att detta kunnat lanseras under några år beror på skogsägares oförmåga att analyser detta tämligen komplicerade förhållande. Samt det avgörande, att köparsidan påstår med falsk auktoritet att det stämmer och t.o.m. är bättre än annat. Vilken lögnkupp!!!! Det kommer mer!

Taggar: Holmen, Matrisfub, SCA, STORA, SYDVED, Siljan, Skogsstyrelsen, fuskfub;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: