virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Lämpligt med virkesstrejk.....

Nyss kom internationell prisstatistik för Europeiska timmerpriser 2016. Prisutvecklingen i Norden med Finland, Norge och Sverige har sjunkit 6,6% på två år (Ändå borde Norge stigit). Detta sker, när vi hör att sågverken går på högtryck.!????

Prisutspelen är "spel för galleriet" eftersom det sker på "fel divisionsnivå".

Skogsbranschen påstår att Norden (speciellt Sverige) är föregångsland. Södramedlemmarna tycker allra mest att egna företaget är i topp. Skogsägare har invaggats i felaktig uppfattning om prisnivå. (Se fredagens avslöjande i ATL där mejeribranschen kläddes av.)

Genom att hålla låga priser till skogsägare kan simpel industri och arbetsmetodik hålla på. (Södras och Holmens stora sågverk är rena kapitalförstörare, som subventioneras av massaveden.) Ambitionen blir för låg när branschen vet att "alla gör ungefär likadant". Därigenom stoppas optimering och utveckling. (Södra svarade vid kritik: "Vi är inte sämre än andra".Detta bekräftar ambitionsnivå och attityd.

I det omöjliga prisdiket i Svealand där Bergkvist Insjön AB finns med Weda och Moelvensamarbete. Siljan, Stora, Holmen, SCA m.fl. innebär att skogsägare gör jämförelse dit och är glada över att de bor utanför och har lite bättre. Detta startar en felaktig acceptans och nivåläggning i landet. (Finland har mestadels högre priser trots trubbig prissättning.)

 Det är som en "skyddad verkstad" som omhuldas av köparna och vissa skogsägare som tror, att just de förhandlar fram ett toppenpris. Verkligheten bara konserverar hela branschens dekadens.

Några av "juvelerna": ATA, Derome, Holmen, SCA, Siljan, Mellanskog, Weda, Stora, Sydved, Södra, Vida, Fegen Maa m.fl.

Taggar: ATA, Derome, Holmen, Maa, Mellanskog, Moelven, SCA, STORA, Siljan, Södra, Vida, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: