virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

10 Skogforsk behöver prestera...........

En del skogsföretag har genom Skogforsk tagit fram ett datorprogram som placeras i skördare resp. på köparens kontor. (Det borde också vara disponibelt via nätet för varje skogsägare också efter sin avverkning.)

 Programmet tycks arbeta i huvudsak med nyckeltal mot normalt förekommande beståndsförhållande och antagligen ytterligare några beståndsegenskaper som kan hämtas från stamfiler som samlas vid upparbetning av träden.

Mest förefaller numera manuellkapen bli ifrågasatta i programmet och hur detta styr timmer och massavedsandelen. Detta är säkert en välment kontroll. Det finns förare som kör extremt mycket manuellkap, eftersom det i någon mån höjer entreprenörens ersättning. Som motsats finns det förare som inte gör anpassning mot kommande stamfel i tid och det blir massaved i mängd som är förödande. Min erfarenhet är att fel manuellkap lätt kan ge sänkt virkesvärde på 5 kr/m3. (Skogforsk skriver något mer.)

Att välja "mindre bra" längd vid krök kan för lätt innebära 30-60 kr/m3.

Programmet lovordas av Skogforsk och jag ser visst värde i det, men oroas när Skogforsk åter använder dataprogram för att lyfta "försoffade arbetsmetoder" eftersom jag anser att det är först ekonomisk kunskap omkring använd prislista som måste finnas i grunden hos föraren. Detta hade 85% av skördareförarna som jag kom i kontakt med lärt sig under 90-talet, då de av Claes Boström på Skogforsk utnämndes till "Världsmästare i aptering". (Efter ca 2003 och definitivt efter stormarna 2005-2007 "sjönk kunskapen som en sten".)

Taggar: Skogforsk;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: