virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

3 Orsak och verkan ......

Unnaryds Torg med Skogs expo kan belysas med mer intryck.

Flera visade upp efterfrågade mindre maskiner. Alstor och Malwa hade maskiner på plats. Kontakter med skogsägare uppstod och det förväntas blir gallringsobjekt på flera fastigheter.

Intressant att se hur tidigare förare på större maskiner vill skona skog med maskiner som ligger i skogsägarnas intresse. Jag kunde dock inte se att Södra på något sätt marknadsförde mindra maskiner. Deras "storvulna" attityd lever tydligen kvar.

Skogsägare som en tid använt mindre maskiner, de värdesätter att de har mer skog kvar i beståndet och marginella vindfälleproblem, vilket de värdesätter eftersom oron vid stormvarning blir något mindre och att ofta slippa de där 8 vindfällena per ha, som inte går ihop sig och ytterligare har glesat ut det producerande beståndet. Ger ofta nya vindfällen när luckorna blir större.

Det är dags att "etablissemanget" medverkar till utveckling av de små maskinerna, som är intressanta för en entreprenörskår, som utför såväl skördning som skotning.
Uppenbart driver skogsägare på detta i vissa bygder där skogsägare redan gått en egen väg. Trevligt! De får ungefär samma kostnad/ha som större maskiner, men mer skog kvar. Men ca 1500 kr/ha mindre check vid gallring, men kan bli 5-8.000 kr mer vid stutavverkning. Följande länk ger en vink om liknande http://www.skogen.se/nyheter/hoggallring-ingen-hit 
Taggar: Fiberdrive;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: