virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Trampas vatten?

Skogsland låter Skogforsk förmedla några av sina "projekt".

Ny prislista påstås de kan presenteras till skördare på två minuter. Det kräver då att hela prislistesystemet i organisationen är anpassat för detta. Det kräver också att företaget har en kompetent personal, som gör dessa nya uppgifter kontinuerligt. Detta har visat sig inte finnas på många stora företag och det saknas ännu mer på mindre företag. Under tiden sen Gudrun har jag inte sett en enda prisfil från dator, som är helt riktig. Det avslöjar att bolagen inte bryr sig om skogsägarens netto.

Köparna låter i stället entreprenörerna själva ändra i prisfilerna eller så får de växla mellan gamla använda sortiment, med följd att förarna får 15-20 sortiment att "bläddra" med. 1.5 år gamla filer är inte ovanligt.

Varför sker inte avverkningarna nästan gratis när Skogforsk lanserat så många tidsbesparande åtgärder? (En person kan inte lyfta höjden på det stora salsbordet ett hörn åt gången, om inte varje ben kan ställas på en stabil upphöjning. Helhetsyn saknas i för mycket i skogsbruket)

Skogsland talar också om lägre produktivitet i gallringar och säger att det beror på minskad volym per stam. Det kan vara så, men uppenbart beror det också på att det registreras mindre volym/träd. När risningen i stickvägar görs med det som är kvar efter första massavedsbit på "obligatorisk" 4.5 m och allt större toppar lämnas i skogen, är detta en stor påverkande faktor. Detta ger entreprenören högre a-pris och det sista är väl bedrägligt? Detta återkommer jag till. (Läs här om Sydveds mossgallring där "medelstammen" kunde ökat nära 50% om det varit normalt arrangerat.)

Taggar: ATA, Derome, Maa, Mellanskog, Moelven, SCA, SYDVED, Siljan, Skogforsk, Södra, Vida, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: