virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

721 Södra behöver förbättras ...

Jag blev påmind om en viktig händelse nyligen.

Vid en Valmetskördare upptäcktes att det blev alldeles för långt virke. Jag blev ditkallad och vi analyserade med ögat och kunskap. Test på trädbank visade direkt, att normalskog inte skulle ge detta långa utfall. Felet anmäldes till Södra och till Valmet.

Valmet representant kom till maskinen efter någon dag och fann, att datorn hade programvara som var felaktig. Efter gjorda efterforskningar så hade detta skett på alla levererade Valmetskördare under ca 4 månader. Förlusten bedömdes till ca 100.000 kr/månad/maskin. (Utan att någon slagit larm.)

Södra får "kalla fötter" och lägger hela skulden på skördaregruppen och kräver skadestånd av dem.!!!!!!

Samtidigt bör noteras att produktionsledaren hade inpräntat, att sågverkets lista ger väldigt mycket långt virke och det skulle föraren medverka till. Maskingruppen hade fått beröm för bra virke. Detta verifierades även när jag inledningsvis påstod, att det var fel i sammanhanget.

Valmet kopplades in och de valde Södras linje för att själva slippa skadestånd på denna maskin.

Skadeståndet förklarades av entreprenören som omöjligt att betala. Konkurs blir följden. Då sänktes kravet till 1/10 av ursprunglig summa. (Allt var uppenbart ett spel mot en svag part.)

Kravet blev ändå mycket jobbigt för entreprenören. En tid hjälpte en annan Valmetrepresentant med subventionerade tjänster en tid.

Exemplet visar hur Södra och starka maskintillverkare tillsammans kan misshandla en entreprenör. Notera att programfelet var till 100% orsakat av Valmet. Så beter sig företag som inte drar sig för att när det passar agera korrupt, för att få egna fördelar. Internt på Södra meddelades inte att skogsägare blev kompenserade för i grunden ett fel från Södras sida också. Inte vid någon annan maskin som kört med programfelet blev exponerad eller pressad.

 Förtroenderåden vet vi är konflikträdda för att engagera sig för drabbade skogsägare. Södras avverkningsområde i detta exempel, det är samma som mest frekvent exponerats här på Virkesakuten. Ovan nämnda kulturen behöver skogsägare öppna sig för. (Ändå verkar SMF ha satt sig i knät på bolagen.)

Taggar: Komatsu, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: