virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

64 Tidningen Skogen

Tidningen Skogens Virkesmarknad har rubriken "Ajö längdkorrigering".

Det skrivs på ett oengagerat sätt, som att det är som att sticka ut huvudet genom ett öppet fönster en disig dag. Tidningen Skogen är i sin egen bubbla.

Detta är ju ett sätt att förtränga ett av de viktigaste ekonomiska incitamenten i apteringen. Skall lönsamhet uppstå för skogsägare skall normalt de långa stockarna väljas i den bästa avsmalningen och följaktligen ta ut korta stockar i kraftigare avsmalning. Endast desperata bristsituationer hos köparen på speciallängder motiverar att gå från dessa principer.  Då krävs ofta betydande pristillägg.

Men nu väljer flera köpare att inte betala olika pris för olika längder. (Då tänker säkert några kluriga skogsägare, att då apterar jag korta längder.) Men samtidigt begär ex. Holmen att får över 75% av volymen i 49 dm och längre (medellängd ca 49 dm). Utan att betala motsvarande merpris.

 Ett tidigare "symboliskt" tillägg är i stället sänkt ca 2 kr/m3fub.

Tester visar på förluster på 20-30 kr/m3to mot angivet pris. (Dessutom betalas inte normalt pris för virke kortare än 368 cm. Dessutom har Holmen 60 cm modul och vill ha över 6 m långt virke utan merersättning.!!!!??????

Holmen, Siljan, Stora, SCA m.fl. försöker på detta sätt legalisera en form av"bedrägeri"!!!! Troligen kallar de detta "affär".

Taggar: Holmen, SCA, STORA, Siljan;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: