virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

69 B Sågverk i Dalarna...

Eftersom Siljan inte ger några pristillägg eller avdrag för några längder, uppstår givetvis priskonsekvenser beroende på vilka längder som köparen/Siljan använder i apteringen. Mellan kortaste och längsta längd kan det innebära 20% på priset hos några köpare som även de betalar i m3fub, som Siljan numera gör. Vilket motsvarar 100-140 kr/m3fub. Siljan kallar ändå sitt utspel marknadens ärligaste lista.

Jag vet aldrig att jag haft någon elev som inte förstått, att det måste vara olika pris för korta och långa stockar. Högre medellängd på stockar orsakar mer krök och fel och lägre kvalitet. Mer spill etc. Skall skog av olika förutsättningar få pris efter stamform etc. behövs differentierat pris.

Jag har något funderat på om virkesköparna åter försöker att med "pukor och trumpeter" lura i skogsägare att de skall nöja sig med ett pris oavsett längd på stocken. (Skogsägarna gick på en blåsning som de fortfarande får skörda frukterna av och det var när Södra i spetsen lanserade matrisfub/fuskfub)

Mats Sigvant försöker också pådyvla skogsägare detta, trots att SDC förklarat de stora bristerna med matrisfub.

Många känner sig trygga fast de lever i luftslott.

(Kommer mer.)

Taggar: Matrisfub, Siljan, fuskfub;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: