virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

675 Södra behöver förbättras ...

Det finns skogsägare som genom generationer bakåt har dokumentation omkring åtgärder i skogen och erfarenhet som gett stöd för hur bra och dåliga förhållanden uppstått av olika skötselmetoder. Följande (totalt tre) blad med punkter som i omgångar presenteras ger viktig projicering på egenskaper som behöver uppmärksammas både mot och tillsammans med de mantran som industri och forskare lanserar.

Inse att skogsägaren är beroende av plantan i 70-80 år framåt, som är satt. Det är nästan lika omöjligt att hoppa av som om ni kommit med på fel flygplan.

Hur präglade är skogsägarna av bolagens mantra omkring tillväxt och rötter? (Ändå har vi rotsnurr att dra oss med ännu.) När kommer krav på god sättning att bli verklighet?

Endast skogsägare som frågar ihärdigt får insikt i nyanser omkring lämpliga markförhållande för olika provenienser. (Svaret blir för ofta, det fungera nog.) Södra och andra plantskolor är vinstdrivande och vill sälja det de har och framförallt har kvar i plantväg. Södra är uppenbart avsiktligt tysta om egenskaper som inte är optimala på plantmaterialet. Södra vill leva i sin egen värld och ta stora PR värden på detaljer för att få uppmärksamhet. Samtidigt framstår det som tuppfjät i utveckling och "riktningen" går inte mot genomgående bra slutprodukt. Iaktta detta.

Inser du som skogsägare, att du bör lägga en halvtimme omkring provenienser/plantegenskaper för att bygga upp kunskap, så du inte förlorar 20.000 kr i beståndet senare?

Jonas Torbiörnson Tvååker är en plogbill med sin kunskap och stora inlevelse i dessa ämnen och förmedlar följande innehållsrika ledtrådar i följande bilaga.

 
Taggar: Skogforsk, Skogsstyrelsen, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: