virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

672 Södra behöver förbättras ...

Södras framförande vid föreningsstämman om nödvändiga "solidaritetskrav" på skogsägare, det har rört upp sinnena. Skogsdirektör Håkan Larsson hävdade ihärdigt att Södra inte har råd att vara tydliga om kostnader för arbete Södra utför. Det skulle bli väldigt dyrt om skogsägare skulle ta upp tid för att få besked om prislista, framkörning av maskiner etc.

 Han menar uppenbart att skogsägaren inte skall veta, om det kostar ett eller två tusen att få skördaren till avverkningen. (Varför inte välja drivare som bara får en framkörning på mindre avverkning.)

Direktör Larsson hävdar att Södra vill kunna tillämpa en "låginformationslinje" vid kontraktering för att hålla ner kontrakteringskostnaden. Sen vet vi att det egentligen handlar om att Södra vid slutredovisning tittar på vad de vill ta betalt för avverkning, skotning, röjning etc. De bedömer vad skogsägaren "tål". (Ni vet väl att ni kan förhandla om dessa priser i förväg, dock med risk att Södra tar igen det på något annat senare i redovisningen.) Uppenbart vill Södra (och andra) ha fria händer inför toleranta skogsägare, som inte vet vad virkespriset skall bli eller vad som är normala kostnader. (Många vet inte ens att de betalar 4 kr/m3 till Södras markskoningsgaranti.)

Att se direktör Larsson på föreningsstämman stå och vara spänd som en stålfjäder och betona att tolerans är nödvändig (är Södra i konkursläge?) för Södras kostnader och arbete. Detta kommer från en person som vid framträdande lägger mycket tid och kostnader på att se elegant och mäktig ut. Dessutom har han gjort sig känd för att uttrycka förväntningar som något som absolut inträffar. Detta gör han även om vissa av dem redan "krackelerat". Han uppträder inte som en jämlike utan en som spänner upp sig för att dominera med ton av överlägsenhet. (Han försöker tala på "latin" och dessutom med "tunna" påstående till skogsägare.
Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: