virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

2 Uppföljning

Fortsättning på uppföljning;

1 Om du har program för att läsa produktionsfil (maskintillverkares eller Skogforsk Timan) så begär hela filen. Timan är gratis  och acceptabel för begränsad kontroll (Kräver lite klurighet.). Om inte du har program så begär hela produktionen mejlad och utskriven i pdf- format. 15-20 sidor kan det bli.

2 Komplett fil ger oftast fler uppgifter som behövs för analys. Det fins köpare som inte skriver ut allt. (I begränsad omfattning kan jag hjälpa några och göra om fil till pdf om ni vill.)

3a Kontrollera omräkningstal på produktion genom att dividera mängden m3fub med m3 i m3to. (Om inte köparen har apterat din avverkning i m3to har köparen redan här orsakat dig förluster. Att aptera i m3to även vid betalning i m3fub är nödvändigt för att i någon mån hålla ner förlusten med fuskfub. )  SCA och Siljan är nya aktörer med fuskfub.

3b Ta också fram omräkningstalet ,om det inte redan finns på mätsedeln från inmätningen. Du skall vid matrisfub/fuskfub ha såväl m3tovolym och matrisfubsvolym angiven på mätsedeln. Dividera! Troligen är omräkningstalet lägre från mätsedeln. Då är du bland förlorarna. Hade köparen talat om det för dig? Om inte så begär kompensation för förlorad betald volym. Skördarens omräkningstal är mycket korrekt eftersom det är samma mätutrustning som tar både m3to och m3fubvolymen. Felkalibrering orsakar inga systematiska fel på omräkningstalet.

Lycka till! Du ökar din kunskap och kommer att bli mer rustad att förstå redovisning och hitta ev. fel. 

Taggar: Matrisfub, SDC, Siljan, Skogforsk;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: