virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Skogforsk ger pekpinnar till Södra....

Skogforsk har gjort en undersökning om hur mycket mark som är allvarligt skadad i skogen. De kom fram till 0.06%. Jag vet inte om det är skadan i sig själv i förhållande till icke stickvägsskadad mark som bedömts eller de tar hänsyn också till att terräng blir vattensjuk, att träd i närheten blir skadade etc.

Oavsett metod leder det till Södras stort marknadsförda markskoningsgaranti. Deras kostnad som motsvarar ca 10-15% på skotningskostnad framstår åter som ett i huvudsak överdimensionerat paket. "Som att skjuta mygg med luftvärnskanon och låta någon annan betala."

Jag utgår från att avverkningarna i testen är slumpvis valda, då med även sådana som kör med mindre maskiner, som i ännu mindre grad gör allvaliga skador. Följden blir att skadorna måste då vara ännu större på ex. Södras avverkningar där stora maskiner (2.90-3.20 m) är ett "måste". Södra "bäddar" därför själv för behov av pengar till återställning, som skogsägare sen får stå för vid avverkningen.

I grunden är Skogforsks undersökning som "genom ett rör" tveksam, eftersom avverkningsresultatet  även berör stickvägsbredd, markpackning, skador på träd, stamvalsprincip, uttagsmängd etc. Om dessa faktorer optimeras kan volymen bli uppemot dubbel, rötangreppen mindre, vindfällena obetydliga, kvaliteten bättre, nettot högre, mer virkesproduktion är även mer bindning av koldioxid o.s.v.
Taggar: Skogforsk, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: