virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

682 E Södra behöver förbättras ...

Mer omkring den dåliga apteringen på sparrar av Södra.

Eftersom köparen Hållander inte betalar något för vrak blir dessa bitar dyra för skogsägaren. I detta fall indikeras en dålig sortering från skotarföraren och massaved har uppenbart kommit i sparrarna (syftar på de många för klena och vraktypen röta.)

Notera den höga medellängden här på 48.1 dm. Noter att det är toppvirke från slutavverkning med högre avsmalning än vad omräkningstalen är gjorda på. Eftersom virket betalas av Hållander/Södra med matrisfub/fuskfub visste skogsägaren att betydande förluster skulle uppstå. Därför krävdes av Södra att m3to aptering skulle ske på dessa sparrar. Magnus Berg svarade att det går, då det är ett arbete i den dagliga verksamheten. Men detta nonchalerade personalen lokalt och nu efteråt även skogsdirektören.

Matrisfub har gett stora förluster genom denna aptering, som här är 4.5 dm för lång mot aptering i måttenheten. Vi vet att omräkningstalen redan är fel för vanliga slutavverkningssparrar. Därtill kommer en fullständigt oansvarig manuellaptering med för många långa längder. Se bilaga där det framgår hur fel det är apterat på långa och korta längder. (Detta stärker misstankar, att det också kan vara använt fel prislista i skördaren. Den rätta listan från skördaren vägrade Södra att lämna.)

Ingen testkörning med modererad prislista kunde ge den medellängd som blev fallet på avverkningen.

Södra har inte vågat medge dessa fel med matrisfub/fuskfub, trots att SDC tar avstånd från matrisfub. En betydande uppmjukning gjorde dock Håkan Larsson i sin insändare (Skogsland 10 juni) där han medgav, att nu kuberar Södra med topprotmätning på manuellkapat virke vid skördaremätning, för att komma från problemen med matrisfub. Bravo. Södra medger detta volymfel efter 10 år.
Taggar: Matrisfub, SDC, Södra, fuskfub;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: