virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

4 Komatsu med militärband

Skogforsk visar i video en skotare från Komatsu, som kör omkring lastad med en kladd virke (ungefär kranvikten) men utan kran eftersom maskinen då blir för tung. Det innebär att maskinen är att betrakta som "tom".

Med detta upplägg kör man i mosse och snö (med tom maskin) och hävdar att maskinen går bra. Eftersom maskinen har militärband är givetvis bärytan större än vanliga 8-hjulingar och därmed bärigare. Men provet förefaller missvisande eftersom ganska många andra maskiner går på dålig mark när de ej är lastade. Men det tjänar ju inget syfte i skogsbruket. Någon form av desperation från Skogforsk förefaller vara med i sammanhanget. Det finns prov med denna tekniken gjorda för länge sedan, som kunde använts och i så fall valt maskin som kunde testas mer med last, som är så viktig i skogen numera. Tydligen är bandställen mycket tunga.
https://www.youtube.com/watch?v=uCeGKhp1C7c
Trots yttrande om "revolutionerande", så nämns inget om utvecklingsbehov. Bredden är nu förlamande. Vikten även så. Om en tillverkare är optimist och andvänder överord, så borde inte en forskninsstiftele göra likadant.
Taggar: Komatsu, Skogforsk;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: