virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

64 Sydved...

Notera speciellt följande och försök lära av hur Hylte kommun använder sitt tillvägagångssätt, som andra företag också flitigt använder sin variant av dessa mönster. En del av er kommer att möta detta.

I detta fall hände följande: Först sa en tjänsteman att kommunen inte kontrollerat. Det lät i ett kort ögonblick som ett uppriktigt svar. (Men redan här ljuger kommunen, eftersom de visste väl om det som hänt eftersom ärendet var anmält ca 5 månader tidigare till kommun och text och bilder beskrev tydligen problemen.)

Efter min telefonkontakt tog en högre tjänsteman över ärendet och förnekade att fel förekommit. (Man insåg uppenbart nu, att detta kan bli något stort och besvärligt. Stäm i bäcken.)

När det då inte blev tyst från oss som sett "eländet" åker föregående chef till skogen med maskinföraren och tittar på gallringen som blev en "föryngringshuggning" och svarar efteråt i mejl att allt är gjort precis som vi önskade. (Han tänkte väl sätta punkt genast.)

Sen börjar Hylte Kommun att syfta på Skogsstyrelsen, som inte agerat och förhalar. Efter ca ett halvår vid vårt platsbesök, medger dock Skogsstyrelsen hundraprocentigt att tre lagbrott och flera åtgärder mot vedertagen skogsskötsel är gjorda. Men sen ser man möjligheten att förhala ytterligare i tre månader, så ärendet hinner preskriberas. (Ärendet blir nu mindre hett, men felen är nu i stället helt bekräftade.)

Kommunen undviker nu konkret handläggning. Man skickar ärendet till andra. Någon säger "jag begriper inte skog, men jag litar på andra (som dock visar sig vara okunniga)". Detta är tämligen vanlig "flyktmetod".

Politiskt valda personer säger, att vi inte har befogenhet att klandra tjänstemän på kommun. (Har vi tjänstemannavälde trots val var tredje år med stort ståhej?)

Vid fråga om vem som kontrollerar och tar ansvar, då kommer svaret till slut, revisorerna.

När revisorerna tillfrågades tidigare i detta infekterade ämne, valde de att inte svara tydligt. Vid förnyad framställning blir svaret att "vi revisorer har inge ekonomiska medel för att göra egna utredningar".!!!????

Så här tillåts kommuner (miss-)skötas. Inget tar ansvar.
Taggar: SYDVED;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: