virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

6 Så stoppas utveckling...

 

Ett exempel ytterligare i denna serie av inlägg, om hur personer medvetet och kanske i viss mån omedvetet p.g.a. oförmåga att se helhet och total nytta förstör utveckling. Koppla detta inlägg till vad jag skrev om 15 juli om SMF  http://virkesakuten.blogg.se/2016/july/smf-skogsentreprenorerna.html 

Skogsentreprenörerna SMF har jag sedan länge kontaktat för att förmedla insikt om de förluster som matrisfub/fuskfub orsakar även för entreprenörer. Till en början togs kontakterna med Karl-Magnus Hembjer. Men han var präglad av tidigare kontakter och ett precis inför ett möte i Kalmartrakten, där upplägget för det som skulle bli Kvalitetssäkringen på skördare skulle diskuteras. Tyvärr sköt han på telefonkontakten fram till resan till mötet. 1.5 timmar då räckte inte för att föremdla tillräcklig insikt om aptering, värde och mentalitet omkring kontroller. Vi vet att nuvarande kvalitetssäkring blev en halvmesyr där ex. 20% för korta stockar inte ens väcker tillräckligt, utan de förlusterna nervärderas. Karl-Magnus gillade inte när bristerna i den ofullständiga Kvalitetssäkringen påtalades. (Tydligen anses att förluster på stockar med 60 cm modul med förlust över 20 kr/bit saknade betydelse att bevaka.)

Samtal sen med Karl-Magnus resulterade oftast bara i några minuter på mässor, eftersom han ville undvika nya påpekanden.

De entreprenörer som får betalt i volym baserat på matrisfub blir underbetalda med ca 2% och det kan vara upp till 6%, enligt kontroll som gjorts. 2-6% blir mycket stora pengar på en hel grupp.  (Kontroll på detta kan göras med hämtbara uppgifter från avverkningar.) Detta ansåg Karl-Magnus var helt fel underbyggt från min sida och han "flydde" från min närhet, när hans yttrande skulle dokumenteras. Inse att det finns personer, som använder retorik, men saknar fakta, som tål granskning.

Vid senaste kontakt hänvisade Karl-Magnus till person i närheten, som skulle vara "sakkunskapen på SMF" omkring matrisfub. Jag återkommer till konsekvenserna, som den kontakten resulterat i.

Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: