virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

4 Köparnas kompetens, förändringsbenägenhet, attityder.....

Ture Johanssons Trävaru AB Klevshult bör nämnas i detta sammanhanget och paralleller kan gärna göras med andra mindre sågverk.

Företaget är mest präglad på tall. De köper enligt uppgift i måttenheten m3to.

Men flera incidenter stör bilden på företaget. Ambitioner poppar då och då upp, men det lilla företaget orkar inte lyfta rutiner, som egentligen är nödvändiga (Likt Maa Såg AB). (En sådan ambition var när de efter stormarna köpte virke med betalning från skördare. Då tog de i såväl mätning, aptering och prisfiler. Men själva byggde de inte ut kunskap på det sätt som var tänkt och behövdes för att klara fortsättning. Det fanns god resurs som både ville och kunde en del i sammanhanget, men den servades inte med de filer och kontroller som behövs.)

Dessa små företag tycks ge betydande spelrum för enskild inköpare. Om inte den personliga läggningen i dessa personer är tillräckligt "rättskaffens", så blir uppenbart lusten att "sko sig" för stor i ett sådant företag och det går bara en tid. Dock har någon sådan person fått lämna företaget abrupt.

Följden för dessa små företag är att misstag vid avverkning inte ens kan hanteras ingående, eftersom värdering av felen bara tycks kunna göras överslagsmässigt. Men då räcker inte noggrannheten. Detta är många småsågars problem, när de inte vill betala hela skadan genast och bra. (Stora sågverk kan beräkna, men vill kunna köra över skogsägarna, så resultatet kan bli lika dåligt.)

Några i personalen där som slutat har visat sig bära med sig en kultur, som gett dem problem. Låt oss tro att det är därför de slutat. Några har jag fått möjlighet att följa och det liknar vd:n på handelsbanken som inte "var vuxen" sin uppgift.

Taggar: Maa;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: