virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

3 Köparnas kompetens, förändringsbenägenhet, attityder.....

Efter senaste inlägget om Derome har det kommit ett mejl, som ber om förtydligande om vad kroksågning av timmer innebär.

Det är en sågteknik som möjliggör sågning i jämn krök. (Normalt ligger stocken helt stilla vid sågning genom klingor/band/ram och plankan blir rak men med vankant.) Därefter räknar man med att packning och torkning skall i huvudsak göra plankorna raka. Dock vet vi att icke bortjusterad krök ger spänningar i virke som kan orsaka tryck senare i hus, om dessa ämnen finns på fel plats.

Kroksågning såg jag på Södras sparrsåg i Hyltebruk på 70-talet. Där kunde man genom ett anhåll, som tryckte i krökens insida och orsakade successiv förflyttning av sparrämnet, såga krokigare än 1 cm per m. Genom användning av den sågade sparren på rätt plats, kunde krökens kraft utnyttjas.

(Södra lade ner denna, såg som nästan alltid presterat netto, för att föra virket till Värö som klentimmer och massa. Detta gjordes för att försöka rädda de kroniska förlusterna på den första sågen där, vilket inte heller lyckades då.)

Taggar: Derome, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: