virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

122 Fiberdrive.......

Inför en kurs i skogsvård har jag förberett besök på mosse som dikades på 70-talet och en del mogen tall och björk fanns för avverkning och bestånd på gång underifrån fanns, för att bevara en del yngre tall och vårda björk som behövs för dränering. Granen var en tid framåt naturlig att gynna. Givetvis är det ett "Kontinuitetsskogsbruk" som är tänkt här.

Vida gallrade området för några år sedan efter det att skogsägaren försiktigt röjt i området med avsikt att ta bort buskar som stod nära träd, som skulle bort. En viss enkelställning av underväxt gjordes med lämnad mängd som, skulle tillåta att en del av det lämnade skulle förstöras när "mogna" träd arbetades upp.

Gallringen gjordes i bästa sensommar förhållande. Skogsägaren nämnde att spårbildning som skulle orsaka "gyttjepölar" när ruvan längre tid står under vatten skulle undvikas. Eftersom något tveksamt lämplig maskinpark användes, valde skördareföraren att plocka till sig all ofälld underväxt inom kranavstånd och lade detta i vägen.

 Följden blev att 50 års utvecklingsfas på återväxt är borta. P.g.a. att inte maskiner med bärighetsmarginal finns väljer förare att förstöra beståndet, i stället för att invänta bättre förhållande.

Jag vet att det finns bättre tekniska lösningar som med möjlighet till mer än dubbla markskoningen och ändå större last kan utföra dessa jobb.

Det finns flera tekniskt ansvariga personer i stora företag som också sett dessa arbeten och borde förstå nyttan, men tycks inte lyfta en finger. Södra, Sveaskog m.fl. har varit nära dessa avverkningar. Vad jag förstår, gör de inget konkret som hjälper skogsägare.  Finns det ingen skogsägare som vågar trycka på behov av användning av bättre maskiner mot mark, bestånd och miljö, när det bevisligen finns prototyper, som har dessa egenskaper?

Se från inlägg 20 i kategori Teknik.

Taggar: Skogforsk, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: