virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Land larmar 4

Synpunkten om hur Södra bromsar motioner ber skogsägare att jag skall beskriva.

2005 motionerade tre SBO samtidigt om behovet att införa stödgrupp till skogsägare som fått felaktiga avverkningar utförda.

På Finnvedens SBO agerade Mats Helge, Åke Ekros (förtroendeman) och Lennart Carlsson (fd ordf.)

Fullständigt enhälligt beslut om införande av stödgrupp blev följden på årsmötet.

Ändå ställer sig ordf. Andersson upp på Södras föreningsstämma och argumenterar mot motionen och årsmötets enhälliga beslut. Åke Ekros var också ombud och förklarade att Andersson har inget mandat från Finnveden för det han yttrade. Erik Hjärtfors Åseda kände starkt engagemang för stödgrupp och agerade för motionen på mötet.

 Styrelsen manipulerade bort stödgrupp och bildade en s.k. Tvistegrupp som domineras av ledningspersoner. Den finns ännu, men har reglemente som stänger skogsägaren "utanför rummet".

Obs att områdeschef Bengt-Ove Brentel (numera Rörvik) och vissa i förtroenderådet startade en "hatkampanj" där förtroendemannen Åke Ekros grillades, trots att han haft hela årsmötet med sig och ingen i förtroenderådet visade avvikande uppfattning mot beslutet. Häxprocessen (som nog låter otrolig för många) styrdes från högre håll. Åke Ekros hade satt uppmärksamhet på de många felen som förekom i Södras arbete. Åke valde att sluta efter drygt 20 år i förtroenderådet. Men stärkt av lång verksamhet i fackförening reste han sig och fick stöd genom en namninsamling på SBO:et, med följd att Brentel försvann mm.

Sven Nilsson Odensjö agerade ihärdigt på årsmötet i Ljungby för samma motionstyp för stödgrupp. Men dåvarande styrelseledamot Mats Hansson agerade mot motionen och det blev ett litet övertag för honom i röstningen sen. Christer Segersteén agerade mot motionen på årsmötet i Halmstad. Jag minns hans fåfänga försök att få Mats Helge att lägga ner motionen och nöja sig med att få ett "samtal" med styrelsen i frågan.

Kommer situationen att upprepas när årets motioner i ärendet kommer på Södras föreningsstämma?

Det går att lära sig mycket av detta.....

Taggar: Södra, förtroenderåd;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: