virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

646 Södra behöver förbättras ...

Nu är skogsägare upprörda igen över vad Södras skogsdivision "slänger ur sig" omkring Södras markskoningsgaranti. Inte en bokstav hittas vanligtvis i sända informationer, om att det kostar skogsägarna 4 kr/m3. Lika "kemiskt rent" från kostnad är det om man går in under bild Marskoningsgaranti på Södras hemsida.

Först när skador uppstått i sammanhängande längd av 50 m och djup mer än 25 cm kommer Södra och åtgärdar.  Södra åtgärdar inte skador där en sten och några stubbar tillsammans tillfälligt brutit den sammanhängande skadan

Södra skriver: "Sönderkörd mark efter avverkning väcker starka negativa känslor. Södra har funnit ett sätt som visat sig minska skadorna drastiskt, och alla parter verkar nöjda."

"Garantin innebär att Södra lovar att förebygga markskador. Om olyckan ändå är framme ersätts markägaren genom att eventuella skador i basvägar och basstråk repareras på Södras bekostnad."

 OBS för inbetalda pengar behöver bara Södra göra åtgärder på 5 % av objekten!

Skogsägare invaggas i uppfattningen att markskoningsgarantin är gratis för skogsägaren. Verkligheten är 1.000 - 5.000 kr/avverkning.

Södra lämnar ändå skador efter sig som är omöjliga att köra fram i med t.o.m. "större" traktor, utan att Södra för den skull ersätter. Inse det orimliga att en skada 15 m lång med spår med djup på 40 cm är omöjliga att forcera med skogsägartraktorer. Spår som är 20 cm djupa i vattensjuk terräng hindrar gräs att växa igen spåren. det blir "geggahålor".

Dessutom är det bara på BASVÄGAR som garantin gäller. (De normalt bästa vägarna i beståndet.)

 Hur skall ni hämta spridda vindfällen efter Södras stora maskiner?

Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: