virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Skördaremätning

Skogforsk medverkar i en tidning med artikel om skördaremätning.

Innehållet är "ljumt". Varför är det så, när de hållit på sen 2003 med utveckling i frågan. Stundtals läser vi ändå därifrån hur bra mätningen blivit. Oftast är det när de uttrycker, vad de själva åstadkommit på Skogforsk.

Ändå kräver inte Skogforsk, som lanserade "kvalitetssäkring" mer än, att hälften av stockarnas diameter mäts på rätt cm. Det är givetvis dåligt, men behövde absolut inte vara så, om teknik använts rätt.

Det låga tempot i utveckling kan bero på att VMF inte påverkar aktivt, utan bara utför jobbet med befintliga förhållande.  Är det verkligen vettigt, att låta räven vakta fåren, när ett konkurrent företag mot skördaremätning utför kontrollen?

Enligt skrivning från Skogforsk så anses som minus, att skördaremätningen inte är opartisk. Vad kommer detta av? Är virkesmätaren på sågverket, som varit på köparens mätplats i åratal, verkligen fullständigt opartisk? Skördareföraren är bara 1-3 dagar i allmänhet hos varje skogsägare. Är för övrigt Skogforsk någon sorts talesman för bolagen?

 Vill bolagen ha fullständig kontroll på virkesmätningen?

Taggar: Skogforsk;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anders
skriven :

VMF:s roll är inte att mäta korrekt utan att sänka råarukostnaderna för industrin. Det finns hårresande expempel på ojämn mätning som alltid nedtystas.
Hur kan VMF vara opartiska och neutral när till och med skogsägarföreningen utser tjänstemän att sitta i VMF:s styrelse, någon representant från den anonyma skogsägarena finns inte.