virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

567 Södra behöver förbättras ...

Från flera håll på Södra kommer berättelser, om att skogsägare ber om gallring som ger mindre breda stickvägar. De ber om besked om kostnadsökningen, men får mest besked att det blir mycket dyrare. Skogsägare ber om speciell gallring, där underväxt sparas, för att ge fåglar chans att bygga bo och behålla fuktig luft längre kvar i beståndet. Även få stormfastare bestånd.

Mindre breda vägar ger lägre volym, och mindre mängd pengar, men värdet ändras inte eftersom värdet finns kvar i beståndet.

Merkostnad på 30 kr/m3 på 30 m3 är 900 kr/ha. Det är mindre än 2 m3 mer tillväxt under 30-40 år. Eller jämför med 3 vindfällen mindre under samma tid.

 Men det kommer oftast bara ett besked till skogsägaren från Södras inköpare och då en antydan, att "vi skall göra vad vi kan".

Ändå vet inköparen, att de egentligen inte har mindre maskiner. Södra vill definitivt inte heller har några besvär, med att ge några komplicerade instruktioner till förare. En skogsägare som ville ha utpräglad huvudstamsgallring, han fick själv sätta sig i maskinen och visa föraren.

Vill Södra inte ha belåtna kunder i skogen?

Vet Södra i varje fall, vad som är bäst för skogsägarens bestånd och fastighet?

Är Södra rädd för att visa något högre genomsnittskostnader än andra företag, som inte bryr sig om skogsägare?  Här skall "sparas" kosta vad det kosta vill, om det så koster 50- 100.000 kr/ha.

Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: