virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

112 B Fiberdrive mm

Fortsättning på redovisning vid Skogforsks senaste Virkesvärdestest 2006.

Prototypen Besten (teknik som senare utvecklades med drivaren Fiberdrive) fick omdömet av Skogforsk omkring sin diametermätning på följande sätt "första system som i en virkesvärdestest kom över 80% inom +-4mm.

Tyvärr undanhölls det diagram på stamhållningen från Besten, men i text uttrycktes, att generellt hölls stammarna bra. Det var enda utrustning, som fick det omdömet utan andra förbehåll. Att den förmågan fanns, det vet jag sen många tester på skickade stammar till mig. Hela DASAs apteringsutveckling har just utgått från god stamhållning, som är en förutsättning för bra diametermätning och därmed en bra aptering.

Ex. Log Max som bara mätte med parallella mäthjul hade behövt att vara 30% bättre för att nå vad Besten med Fibercut 290 presterade på diametermätningen. (Log Max har numera en möjlighet, att erbjuda som extrautrustning en mätning med en tredje mätpunkt, men för många entreprenörer väljer bort detta.) Logmax hade om över och underskattning av volym får jämna ut sig, den siffra närmast manuell mätt volym. Men Log Max hade den i särklass sämsta avvikelsen mot rätt mått på volymmätningen.

Fibercut 290 hade med sina goda mätegenskaper också den praktiskt sett bästa volymmätningen. (Ambitionen fanns redan då DASA medverkade i första skördaremätning redan i början på 90-talet.)

Taggar: DASA, Fiberdrive, Skogforsk;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: