virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Stormtåligt.... 2

Fortsättning på förra inlägget;

Motsats till täta bestånd är stickvägar och ställen där träd blir utsatta för vind. Är de dessutom sönderpressade i rotsystemet av fel maskiner, är det ännu farligare.

Bilden visar hur utsatta träd intill stickvägar är. För ca 4 år sedan gallrades det nu ca 25 åriga beståndet med vägbredd ca 4.5 m men många ställen mer (se bild. Vägbredd och hårdhet i gallring är orsaken till detta). I mångas ögon för tidigt och uttaget blev därför lågt betalt.

Området ligger i stigande terräng och utsätts kraftigt för vind. Jag har visat på stambrott från detta bestånd för ca ett år sedan. Nyss kontrollerade jag större del av området. Ett dussin vindfällen sågs och 85% är vid vägar eller lucka från Per-stormen. Om antalet räknas om till förekommande placering i beståndet, så är det ca 400% mer vindfällen vid stickvägarna. Varför reagerar inte skogsägarna mer för problemen med stickvägar?

Varför börjar Södra att ytterligare använda stora maskiner, som skrämt många kompetenta, när de ser tung maskin, som skall köras med band och blir ca 3.4 m bred om breda däck används. I gallring!

 
Taggar: SYDVED, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: