virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

31 SLU undviker

Hyggesfritt bör genom att man avsiktligt gynnar det stammaterial som växer bäst och gynna konkurrerande kvalitetsdanare, då måste konsekvensen bli ett positivt urval av det bästa genetiska materialet för ändamålet.

Vanligt hyggesbruk där avlägsnas de träd som växer extra bra eller har försprång, för att få ett jämnt bestånd om 50-70 år.

Följaktligen tar man bort de stammar som växer allra bäst, för att inte få för grova träd när skogen står i 35 år utan egentlig skötsel.

Samtidigt tas klena träd bort, för att inte få dessa med vid slutavverkning och då få dyr avverkning med stor maskin. Med dessa borttagna träd i "botten" av beståndet, då blir följden att vinden torkar bort värdefull fukt i beståndet och vad som är värre, det är att vinden tränger in och får möjlighet att suga med sig träden vid stormar och beståndet sargas.

Det är träd som ofta inte är lönsamma att upparbeta och ger extra barkborreskador när de lämnas. (Men en del blir ju virke till massavedstrojkan.)

Hur många bestånd på er fastighet, har fått rejält avbruten tillväxt eller slutavverkats i förtid under en normal tid för träd att bli gamla? Detta skall med i kalkylen för dagens hyggesbruk.

Tänk på vilka bestånd som klarade sig vid storamarna Gudrun och Per. Ogallrad yngre skog, vildvuxna blandbestånd, mossmark med skiktad skog och bestånd med mäktiga träd.

Taggar: Hyggesfritt, SLU;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: