virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

451 Södra behöver förbättras .....

Södra får idag presentera det positiva i sin markskoningsgaranti i ATL.

Kostnad för skogsägaren är 4 kr/m3 som alla får betala vid normal slutavverkning.  (Det är ett tillägg på ca 12-15% av skotningskostnad.)

På endast 4% av avverkningarna behöver Södra därefter använda pengarna till återställning av skador.

Notera att Södra bara återställer på basvägar och där skadorna är djupare än 25 cm på sammanhängande sträcka av 50 m. detta är som synes först när stora skador uppstått som återställning sker. (Det har sett synnerligen sönderskört ut på 35 m och inget görs.)

Södra vill ha denna möjlighet att köra på en lång basväg med finkornig jord även vid blöt höst eller andra blöta perioder. Ni riskerar att bli utnyttjade för avverkning vid fel tillfälle.

- Denna marskoningsgaranti är en inkomstkälla för Södra, som tycks behöva detta för sina dyrbara utbyggnader.

Skogsägare bör välja avverkningstid och maskinpark, som inte ger skador i stället för att ta kostnader på konstgjord väg på de sämsta ställena. Låt normal risning efter omständigheterna tillämpas på din egen avverkning. Lämpliga maskiner är dessutom också skonsammare på mer än de sämsta ställena.

Tekniken i Fiberdrive (som Södra tycks bojkotta) har klart mindre än halva marktrycket mot normal maskinpark.

Södra har nu åter profilerat sin "fördelningsfilosofi". För att något få igen pengar, så kan Södra väljas, om du har långa spårkänsliga delar i din skog. Har du dessutom frodvuxen skog med låg kvalitet och lite småruttet och inte heller rak skog, då kan Södra väljas.

Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: