virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Tidningen Skogen. prislistor...

VARNING IGEN!

Tidningen Skogen kom i måndags. En del ny laot var lätt att märka.

Jämförpriserna är dock av samma typ och därför anledning att varna för dessa igen åtminstone nya läsare.

Bekvämligheten att använda Qberas trädbank för alla köpare gör att sydsvenska köpare är nivålagda ca 40 kr/m3 fub för lågt. (I mina ögon synnerligen vilseledande.)

Troligen är det använt en barkfunktion mm som ytterligare sänker värdet för sydsvenskt virke.

Skogen skriver att  det är avsmalningen på Qberas träd som skapar det ogynnsamma lägre virkesvärdet för sydsvenskt virke.  Mina undersökningar får inte fram bevis för detta. De avgörande orsakerna är i större omfattning, att de nordliga träden är för klena och korta och därmed ger för klent och billigare virke.

Inte en enda prislista i testen är nämnt vara beräknad med matrisfub/fuskfub, fast flera har detta. Detta är på någon testad lista bevisat påverka 40 kr/m3.

Eftersom ingen ingående information lämnas, så är det oklart vilka sortiment som ingår i testen för resp. köpare.

Om inte ett flertal omtolkningar kan göras i huvudet av skogsägare på två-tre faktorer så är siffrorna därför i jämförelsen direkt ett falsarium. (Trädbanksutseende och fuskfubskonsekvenser måste behärskas vid omtolkning.) Troligen "spelar" dessa jämförelser köparna rakt i händerna eftersom det visar för låga baspriser och dessutom inga prispåslag. 50-130 kr/m3 för låga priser lär visas av denna skogstidning.

Fortfarande efter flera års visning, så finns ingen markering i tabellen, där olika prisområde föreligger.

Taggar: Tidningen Skogen;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: