virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

2 J SLU undviker inte tillräckligt partiskhet, igen.....

Skogsforskare Lars Lundqvist SLU lämnade en kommentar i går kväll omkring Skogsskötselseriens brister på inlägg 2 I SLU.....

Åter bekräftas att inte ens Skogsstyrelsens Skötselserie Blädningsbruk innehåller forskning om faktiskt viktiga omständigheter också på den positiva delen. Givetvis är ämnet stort men inte ens en förklaring om att självklara och viktiga faktorer som påverkar är inte nämnda. Rapporten ger intryck av omfattande emtodbeskrivning.

Därför frågas: Finns det ingen uttryckt ambition, att en forskningsrapport som beskriver en ny omfattande metod, den skall innehålla förteckning över kända, troliga och påverkande faktorer som är berörda i rapporten, samt vilka större faktorer ytterligare som kommer att behöva beröras, men sker senare?

Givetvis finns det vissa rapportläsare som upptäcker flera av dessa utelämnade viktiga faktorer, men de som läser artiklar utan att kunna koppla vad andra utelämnade faktorer betyder för genomförande och ekonomi i ny metod är ju handikappade och riskerar att göra fel genom bristfällig tydlighet i rapporter.

Fråga: Skall inte forskning förklara och orientera om rimlig helhet av ny metod såsom Blädning  som avhandlas?

 Hur vore det om politiker begär beslutsunderlag för projekt för resa till månen, men inte får belysning av möjligheterna att ta sig tillbaka?

Ytterligare fråga: Varför har inte kvalitet, positiv ekonomisk värde på virke och ytterligare positivt omkring hyggesfritt/blädningsbruk kompletterat i forskning under ca 25 år?

Taggar: SLU;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Magnus
skriven :

Om Lundqvist svar.
Han vill att någon annan ska undersöka fördelarna med blädningsbruk.
Varför? Han vill väl inte hamna i det utanförskap som Hagner, för just i dessa tider så är det någon som föder någon och då landar vi återigen i partiskheten.
Har själv utfört avverkning inom blädningshuggning i södra delen och fått fram ovanligt många klass ett stockar på tall, detta uttalat av sågen.Avverkningskostnad Huggning/skotning-300m 87Krfub kört på timpeng. Total volym ca 500fub ca 6ha.Kostnader för plantering 0Kr Kostnader för behandling år2 0Kr Röjning kostnad 0Kr (röjning skedde när träden fälldes) stormskador kostnad vet ej men det var 30 år sedan den höggs på detta sätt och där fanns inga stormluckor men enstaka vältor.
Varför kan/vågar ingen( skogsforskare) att verkligen forska i detta objektivt eller är det så att i slutändan är dom alla KÖPTA.