virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

2 I SLU undviker inte tillräckligt partiskhet, igen.....

Hyggesfritt.

Forskaren Lars Lundqvist SLU talar uteslutande om volymproduktion och mest låg sådan i sina rapporter han länkat till, där han har stort inflytande.

Ordet kvalitet hittas inte i någon av publikationerna. Följaktligen beaktas inte att juvenilveden (den snedfibriga ungdomsveden som orsakar bl.a. växtvridenhet) nästan försvinner.

Likaså uttrycks inte hänsyn till att det blir en klenare torrkvist och mer friskkvist och därmed klart bättre kvalitet och styrka i senare virke.

På tall från södra Sverige idag är god klass 1 synnerligen marginellt att vänta sig i dagens trakthyggesbruk. I hyggesfritt ökar förutsättningarna många gånger. Priset är ju då ca 70% högre för den grövsta stocken i trädet, vilket gör trädet mycket värdefullare.

Lundqvist har på ämnet ekonomi mest påtalat ökning av avverkningskostnad vid hyggesfri skötsel.

Kvalitet är inte nämnt och positiv virkesekonomi, de är inte ingående värderade i Lundqvists  redovisningar. Varför är det så i det som bör vara en objektiv rapport? 

Taggar: SLU;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Lars Lundqvist, SLU
skriven :

Det finns inga publicerade studier där man jämfört virkeskvalitet mellan olika skogsskötselsystem. Därför finns det nästan inget om virkeskvalitet i kapitlet om Blädningsbruk i Skogsskötselserien.
När vi skriver läromedel så får vi inte hitta på utan vi måste basera det vi skriver på vad som finns publicerat, sånt vi kan referera till. Det måste dessutom vara publikationer som gått igenom något slags kvalitetsgranskning. Därför är huvuddelen av referenserna artiklar i vetenskapliga tidskrifter.
När det gäller Rapporten i Skogsstyrelsens rapportserie så var uppdraget att redovisa vad vi vet om volymproduktion och inväxning.
Det är fritt fram för någon annan att göra en genomgång av kunskapsläget när det gäller vedegenskaper eller ekonomi eller något annat.