virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

2 H SLU undviker inte tillräckligt partiskhet, igen.....

Omkring hyggesfritt har ju Lars Lundqvist SLU här den 17 okt skrivit, "och brukar tvärtom visa upp försöksytor med god produktion, nu senast vid kursen/exkursionen på Siljansfors. Där fick deltagarna se en yta som senaste 12-årsperioden producerat 9 m3sk/ha&år på en mark som vi hade bedömt som G24. Förklaringen ligger i att vi där byggt upp virkesförrådet."

9 m3 på G24 är ju synnerligen "stiligt", när detta troligen uppstått utan näraliggande plantering och röjningskostnader, och utan vidhängande räntekostnader i 30-50 år.

 Denna text om bra yta är ju tillsammans med andra ytor exempel på att hyggesfritt har även god potential. Ändå är ytorna enligt Lars svar nära intill inte så gamla och tidigare skötta, så de har den långa skötselkultur, som bör ge bästa förutsättningar med hyggesfritt.

Dessutom är Lundqvists visning numera även av fler bra ytor också de små steg som liknar det som skedde, när Skogsstyrelsen svängde över till att bli objektiva till hyggesfritt.

SLU är tyvärr ännu splittrat i sin officiell redovisning av hyggesfritt. Sen tidigare har forskare kört in sig i "återvändsgränd" och har svårt att vända. "Kåranda" är orsaken, säger personer med insikt i sammanhanget .

Genom taktisk redovisning har ju SLU ofta visat på ytor med liten produktion och även bilder med dåliga delar i område. Detta trots att det ibland uppstår område stora som en hustomt som är glesa på träd. (Där Naturkultur föreslår viss plantering, på samma sätt som sker på nästan allt i kalhyggesbruket och är dålig volymproducent i 20 år och mer.) Återstår att se om det är ett varaktigt trendbrott på gång på SLU.

Taggar: SLU, hyggesfritt;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: