virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

2 G SLU undviker inte tillräckligt partiskhet, igen.....

Nyligen berättade en entreprenör att han flera år haft ett konstant högre omräkningstal till m3fub vid m3to och matrisfub för att kompensera för de felaktiga omräkningstalen från VMF/SDC.

Nu tyckte köparen, att det var jobbigt att räkna om de flesta avverkningsersättningarna till entreprenören. Därför gjordes i stället en generell uppräkning på ersättningen baserat på medeltal för entreprenören avverkningar under tiden bakåt.

Vad blir följden av detta? Om den högre ersättningen blir känd leder det sannolikt till höjda kostnader, men till nivå som egentligen skulle gällt tidigare för andra entreprenörer.

Det skadliga med denna lösning, det är dock att det flyttar fokus från de verkliga felen i omräkningstalen, som SLU på mycket skadligt sätt för skogsägare gav godkännande för i en undersökning 2008. Stor okunnighet eller påverkade av de som gav forskningspengar ledde till denna felaktiga slutsats av SLU.

Men glädjande nog så är det numera mängder av skogsägare som sett konsekvenserna av fuskfub/matrisfub och reagerat. Allt från rimlig ersättning till noll i ersättning och skogsägaren ber köparen dra åt....... förekommer.

Fortsätt att eliminera den felaktiga matrisfubben.

 Välj inte lösningar som löser problemet bara för dig, det får bara till följd att matrisfub lurar er som grupp ännu längre tid.

Derome, Vida, Sydved, Holmen är de stora användarna av matrisfub i Södra Sverige med förluster som följd. Dumma svar, undvikande svar, vilseledande prisförhandlingar, inköpare som hellre framställer sig som dumma än erkänner bedrägeri förekommer mm. En del har ni redan läst här.

Skogforsk tar inte spets i detta problem, med följd att skogsägare ofta går miste om 15 kr/m3. (15 milj. kr/milj. m3)

 Gör något åt detta!

Taggar: Derome, Holmen, SLU, SYDVED, Skogforsk, Vida;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: